Informatie

The art of living

Villa op de Veluwe met strak interieur | Studio Kap+Berk

Aan de rand van de Veluwe, omgeven door bos en hei, bouwde studio Kap+Berk een bijzondere, moderne villa met en strak interieur. Opdrachtgevers: een echtpaar met uitwonende kinderen, dat veel waarde hecht aan de natuurlijke omgeving. Marjolein Kap: “De bewoners hadden aanvankelijk een vrij klassieke villa in hun hoofd, het liefst met een rieten kap, maar wij vonden dat we deze prachtige groene plek daarmee tekort zouden doen. Het werd na goed overleg dus iets anders. Met het resultaat zijn we allemaal heel blij.”

EXCLUSIEF UITERLIJK

Bij het maken van het bouwplan werd gelet op de stand van de zon, de natuurlijke hoogteverschillen van het terrein en het uitzicht naar buiten. Dankzij de hoogteverschillen kon de woonkamer zwevend gemaakt worden boven de inrit. Vanaf de riante oprijlaan vallen direct de muren en het dak van Braziliaans leisteen op. De omlijsting van de entree en de ramen aan de voorzijde zijn bekleed met zink, net als de ramen aan de achterzijde. Een lang, recht pad van antracieten tegels leidt naar de opvallende entree.

SCHITTEREND EIGEN ONTWERP

Een hoge glazen deur biedt toegang tot de hal met links het slaapgedeelte en rechts het woongedeelte. Vanuit de hal lopen we rechts de keuken in, die is voorzien van een grote kastenwand van eiken fineer, afgewerkt met een Rubio monocoat olie in de kleur Sky Grey. Een speelse nis in de kastenwand is speciaal bedoeld voor het neerzetten van losse keukenapparatuur en -spulletjes. Zo kan het kookeiland met licht Himacs werkblad mooi leeg blijven.

Boven de eettafel hangt een semitransparante lamp die door studio Kap+Berk werd ontworpen, net als de kastenwand in de woonkamer. Die passen mooi bij het strak interieur met stalen taatsdeur met een bijna zwart metalen profiel en de open gashaard.

WITTE LOOPBRUG

Vanuit de hal leidt een eikenhouten open trap naar de bovenverdieping met een even strak interieur. De afscheiding voor de trap is gemaakt van wit staal met een vrolijk patroon van boomblaadjes. Ook ontworpen door de architecten. De overloop gaat direct over in een vide, die als een loopbrug tot boven de keuken en de woonkamer loopt. Handgeblazen glazen hanglampen naast de vide benadrukken de hoogte van de ruimte en geven ’s avonds zowel boven als beneden een bijzonder licht.

STRAKKE BADKAMER

Vanuit de vide zijn drie slaapkamers, een tweede badkamer en de technische ruimte bereikbaar. Onder de gehele woning werd een kelder aangebracht, waar de bewoners een werkplaats en een fitnessruimte inrichtten. Direct onder de woonkamer bevindt zich een grote garage, met ruimte voor twee auto’s.

RIJK GEVOEL

De tuin kreeg zowel lichte als schaduwrijke plekken. De monumentale boom aan de achterkant van het huis moest absoluut blijven en is vanuit bijna iedere ruimte te zien. Mijntje van den Berk: “De bewoners wilden graag een natuurlijke tuin, die als vanzelf overgaat in de natuur rondom en waar verschillende fijne plekjes zijn om te zitten. De oostelijke zijkant van de woning bestaat bijna helemaal uit glas. Hier hebben we een riant terras aangelegd van de tegels waarmee ook het pad naar de voordeur is gemaakt. Het terras loopt door in het deels overdekte terras aan de zuidkant van de woning. Vanaf deze terrassen loop je zó de tuin in, het bos in, de hei op. Dat geeft een rijk gevoel.”

De bewoners kregen een natuurlijke tuin die direct toegang biedt tot de natuur. De leistenen voor het dak en de muren werden geleverd en geplaatst door Hegeraat Leidekkersbedrijf. 

Tekst: Lieselot Leeflang
Fotografie: Miranda KoopmanStudio Capaz & Jurrit van der Waal

De mogelijkheden voor uw woning bespreken met een expert?

Totaalpartner voor dak- & gevelbekleding
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram