Circulair werken

De vraag naar grondstoffen in de wereld neemt steeds verder toe nu het welvaartsniveau van burgers in opkomende economieën in de lift zit. Circulariteit is de toekomst, zo ook binnen de dakdekkersbranche. Het is een noodzaak om hier aandacht aan te geven.

Hegeraat Leidekkersbedrijf draagt op verschillende manieren een steentje bij aan dit onderwerp. Om te beginnen met het kijken of het mogelijk is om een dak- en/of gevel met gespecialiseerde apparatuur te reinigen i.p.v. de oppervlakte te vervangen, met als resultaat dat uw dak- en/of gevel er weer als nieuw uitziet. Met als doel het verminderen en verbruiken van onze kostbare en schaarse grondstoffen.

Helaas, is het alleen niet altijd mogelijk om te kiezen voor reiniging. Samen met u beoordelen wij de status van uw dak/gevel en bepalen vervolgens of het gereinigd kan worden, in gevallen van ernstige veroudering is dit soms niet meer mogelijk. Indien het niet meer mogelijk is dan wordt er gekozen voor een andere oplossing op het gebied van dakbedekkingen. Kiest u voor een natuurleien- of leipannendak dan wordt in veel gevallen (afhankelijk van de staat) het oude product verwijderd, her gesorteerd en krijgen deze een nieuwe bestemming.

Afgelopen jaren heeft Hegeraat Leidekkersbedrijf bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het inruilconcept van onze vaste leverancier Luijtgaarden op het gebied van dakpannen en daar verschillende certificaten voor mogen ontvangen.

Hoe werkt het?
Luijtgaarden levert ons speciale inruilrekken, waarmee de dakpannen eenvoudig en zonder schade ingezameld kunnen worden. De gebruikte dakpannen worden op hun bedrijfslocatie gecontroleerd en geclassificeerd op basis van de Ladder van Lansink met als doel een herbestemming voor elk product te vinden. Hierdoor ontstaat er een recycleproces en wordt verspilling tegen gegaan. Neem o.a. het project in Grave als voorbeeld, waarbij 32 woningen zijn voorzien van nieuwe dakpannen en de oude dakpannen een nieuwe bestemming hebben gekregen. Meer over dit project leest u op Renovatietotaal.

Naast dakpannen past Hegeraat Leidekkersbedrijf deze formule ook toe op het gebied van leien en leipannen.