OSS - Na anderhalf jaar bloed, zweet en tranen is het monumentale Berghege-kantoor aan de Begijnenstraat in oude glorie hersteld. Meer dan ooit moet het voormalig klooster nu zijn plek opeisen als een belangrijke spil in het hart van Oss. ,,Je krijgt er tranen in je ogen van.”
Het zou zó een vraag kunnen zijn in de betere pubquiz. Vanaf welk punt heb je dit uitzicht? Of: in welke stad is deze foto genomen? ,,En wedden dat de meesten dan eerder aan Rome denken dan aan Oss", zegt Henk Berghege. ,,Veel mensen hebben geen idee van al die historische details op deze plek.”
Maar minstens zo bijzonder als het uitzicht is het gebouw zelf. Anderhalf jaar is Berghege er mee bezig geweest. De losse onderdelen, waarvan het oudste uit 1883 stamt, vormen nu voor het eerst een echt geheel. Meest in het oog springend is misschien nog wel de gerenoveerde voorgevel, die een paar maanden geleden al achter de steigers vandaan kwam. De oude kleuren zijn terug, boven de hoofdingang prijkt slechts subtiel het adres: Begijnenstraat 3.
,,Het is oorspronkelijk natuurlijk gebouwd voor de fraters", zegt Berghege. ,,Nu zit er toevallig een bouwbedrijf in.” Een bouwbedrijf dat al sinds de eerste dag onlosmakelijk is verbonden met deze locatie. De allereerste klus voor opa Berghege was in 1924 voor de fraters. In de jaren vijftig bouwde diens zoon de grote uitbreiding aan de achterzijde voor het internaat.
Henk Berghege werd zelf op een steenworp afstand van het gebouw geboren. In de jaren 80 vestigde hij het hoofdkantoor van het familiebedrijf er. Voor de eerste keer heeft het familiebedrijf nu het hele gebouw in gebruik. ,,En daarbij hebben we geprobeerd om de bouwstijlen van 1880, 1950 en van nu in harmonie bij elkaar te brengen", zegt Henk Berghege. ,,Met buiten meer openheid, maar binnen nog steeds de serene rust van vroeger.”
In meerdere opzichten is de cirkel nu dus rond. Mede daarom doet Berghege eind november na 42 jaar een stapje terug. Tegelijkertijd wordt de opening van het nieuwe hoofdkantoor gevierd, wanneer de coronacrisis hopelijk achter de rug is. Bij de rondleidingen die Berghege dan wil geven, zou het wel eens storm kunnen lopen. ,,Het is niet normaal hoeveel mensen er nu al aankloppen", zegt de directeur. ,,Ik denk wel duizend. Die zijn gewoon dankbaar dat we het zo prachtig hebben opgeknapt. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste compliment.”
Sowieso hoopt het bouwbedrijf wat meer midden in de stad te staan met het vernieuwde gebouw. De kapel, die vroeger dienstdeed als aula van de mavo en nu is omgetoverd tot bedrijfskantine, is zó gemaakt dat die samen met het naastgelegen oude trappenhuis kan worden losgekoppeld van de overige bebouwing. Zo ontstaat een plek voor tentoonstellingen of iets anders cultureels. ,,Eigenlijk is het gekkenwerk”, zegt Berghege. ,,Want we hebben er nog geen functie voor. Maar toch konden we het niet maken om het plat te stoten. Je krijgt al tranen in je ogen als er rondloopt.”
Aan de noordzijde van het gebouw is een doorsteek gemaakt waardoor wandelaars en fietsers zó het centrum in kunnen schieten. Het voetbad richting de Fratershof is ook al aangelegd. Dat zou je symbolisch kunnen noemen. Voor die locatie is het bouwbedrijf immers al bijna een decennium in gesprek met de gemeente en omwonenden voor nieuwbouw. Maar witte rook is nu eindelijk aanstaande. Nog deze zomer hoopt Berghege samen met de gemeente nieuwe plannen te presenteren. Met 100 tot 120 woningen en volop groen. ,,Het wordt een echt stadspark, een aanwinst voor Oss. En met ons eigen kantoor hebben we al het goede voorbeeld gegeven.”
Tekst: Roy van der Lee
Fotografie: Van Assendelft Fotografie