Informatie

Het dak op! Interview met Max Hegeraat

“Leidekken is pure ambacht”

Direct na zijn opleiding het familiebedrijf in? Nee, niet voor Max Hegeraat. Hij heeft eerst 6 jaar bij bouwbedrijf Peter Peters in Schaijk gewerkt, als timmerman, om huizen te kunnen bouwen. Tijdens die periode heeft hij zijn uitvoerderspapieren gehaald, zodat hij leiding kan geven. Na 6 jaar bij Peters is hij in het familiebedrijf gaan werken als leidekker.

Q: Heb je na je middelbare school een opleiding voor dit vak gevolgd?

“Ik heb een mbo-opleiding bij Bouwmensen gevolgd tot timmerman, en toen allround timmerman. Dat was een bbl-opleiding, vier dagen werken en een dag school. De laatste twee jaar van de opleiding was het vijf dagen werken en in de avond naar school. En onlangs heb ik een cursus over zonnepanelen leggen bij een indak-systeem afgerond.”

Q: En hoe bevalt het nu in het familiebedrijf? 

“Hegeraat Leidekkersbedrijf is al ruim 35 jaar gespecialiseerd in leidekken. Er zit veel kennis in het bedrijf, waardoor ik snel en veel heb kunnen leren. Het mooiste aan leidekken? Het buiten werken, de verschillende locaties, overleggen met collega’s en mooie dingen maken.”

“Het mooiste aan het leidekken? Het buiten werken, de verschillende locaties en het overleggen met de collega’s.”

Q: Het werken als leidekker is fysiek zwaar werk. Hoe zorg je goed voor jezelf?

“Je moet vooral goed slapen en koffie drinken”, vertelt Max lachend. “En het werk als leidekker is minder zwaar dan vroeger. We worden nu geholpen door kranen, machines en andere hulpmiddelen. Ook qua steigers, veiligheid en gezondheid is er veel verbeterd. Mijn oom is 62 jaar, hij werkt ook nog steeds als leidekker. Natuurlijk heeft hij wat fysieke ongemakken, maar het gaat hem nog goed af.”

“Werken als leidekker is minder zwaar dan vroeger. We worden nu geholpen door kranen, machines en andere hulpmiddelen.”

Q: Zou je jongeren aanraden om dit vak te kiezen? 

“Ja, zeker wel. Het is onwijs leuk werk. En er zijn steeds minder vakmensen dus ik denk dat er straks écht een goede boterham in te verdienen is. De lonen gaan nu al omhoog. Hoe we ze kunnen stimuleren? Besteed op school al meer aandacht aan de ambachtelijke beroepen. Je hoeft geen advocaat te worden, als leidekker ben je geen haar minder.”

“Je hoeft geen advocaat te worden, als leidekker ben je geen haar minder.” 

Q: Waar ben je het meest trots op?

“Samen met een architect heb ik mijn huis ontworpen en zelf gebouwd. Hier ben ik 1,5 mee bezig geweest, maar het resultaat is geweldig. Daar ben ik echt trots op. Het scheelt een hoop geld en je bent niet afhankelijk van anderen als je het zelf kan doen. Dat is ook een groot voordeel als je deze richting kiest.”

Q: Wat doe je naast je werk?

“Lekker koken en een biertje drinken met vrienden. Als ik een dag de baas zou zijn? Dan zou ik gaan vissen in Denemarken met paps en mijn broers.”

Max op jonge leeftijd op het dak met zijn vader

Tekst: Hellende daken

De mogelijkheden voor uw woning bespreken met een expert?

Totaalpartner voor dak- & gevelbekleding
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram