Informatie

The art of living

Ambacht in hartje Nijmegen

We bevinden ons voor dit artikel van Hegeraat Leidekkers in Nijmegen. In 1880 werd daar het Kronenburgerpark gebouwd. Vlak daarna, in 1887, werd het huis aan de Parkstraat 94-96-98-100 gebouwd. Het huis was in eerste instantie een riant woonhuis met een voorgevel van 19 meter hoog. De bouw van het weinig bescheiden optrekje deed veel stof opwaaien, omdat eigenlijk was afgesproken de huizen rondom het park onopvallend te houden. Dit was zo afgesproken zodat de toren in het Kronenburgerpark alle aandacht zou krijgen. Dit huis stak daar een stokje voor. Tijdens een grote renovatie werd het dak uitbesteed aan Hegeraat Leidekkers. Het werd een donker, natuurleien dak dat het pand extra uitstraling geeft.  

Stukje geschiedenis

Het huis met natuurleien dak werd niet bijzonder lang bewoond, want in 1914 werd het huis gebruikt door de Wereldlijke Derde Orde van de Heilige Fransiscus, een kloosterorde. In 1933 vertrokken ook die uit het imposante huis en werd het pand het kantoor en toonzaal van de Nijmeegse baksteenfabrikant N.V. Metselsteen. Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog werd het pand ingericht als noodkerk, die voor een gedeelte de kerkruimten moest vervangen die bij het bombardement op de stad waren verwoest. Later heeft het Belgisch consulaat het gebouw een tijd betrokken. Toen die eruit gingen, werden de bovenste ruimtes verhuurd.   

Stukje heden

In de latere jaren van het bestaan van het huis werd het een tijd gebruikt als horecagelegenheid. Onder meer discotheken De Revolutie, Lord Nelson en België waren gehuisvest in dit pand. Na een lang voortraject is het pand in zijn oude glorie hersteld en is het voormalig Belgisch Consulaat aan Parkweg 96-100 en de achtergelegen voormalige Stadsdrukkerij aan de Pijkestraat 27 grondig gerenoveerd en herontwikkeld. In dit project heeft Hegeraat Leidekkers deelgenomen en een fantastisch dak mogen maken voorzien van natuurleien Penrhyn Capital, zink- en loodwerk. Het dak is weer voorzien van mooi zinken afdekkappen in felswerk uitgevoerd en hoge kwaliteit natuurleien in de mooie kleur paars.  Het prachtige gerestaureerde pand is weer klaar voor een geweldige toekomst op een meer dan mooie plek in de stad Nijmegen.  

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Hegeraat Leidekkersbedrijf

De mogelijkheden voor uw woning bespreken met een expert?

Totaalpartner voor dak- & gevelbekleding
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram