Project

Gasthuistoren, Zaltbommel

Tijdens een fietstocht kwam een van onze medewerkers toevallig langs het oudste huis van Zaltbommel, waar het Hegeraat Leidekkersbedrijf 14 jaar geleden het dak heeft vervangen door nieuwe natuurleien aan te brengen. Ook hebben onze vakmensen de Gasthuiskapel toren voorzien van nieuwe loodbekleding.

De Gasthuistoren, gelegen in de prachtige historische binnenstad van Zaltbommel, wordt beschouwd als een van de mooiste gebouwen in de omgeving. De bakstenen toren, die dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw, heeft een karakteristieke ronde traptoren met spits aan de noordgevel. De bekroning van de toren, die rond 1530 werd toegevoegd, bestaat uit een spits met een open lantaarn en een bekronende bol.

Na de demontage door de Duitsers in 1944 werd de oorspronkelijke torenbekroning in 1957-'58 in zijn oude vorm herbouwd. De lantaarn van de toren herbergt een klokkenspel, waarvan 15 klokken werden gegoten door P. en F. Hemony in 1654, en 2 klokken door J.A. de Grave in 1721. De uurslagklok, vervaardigd door Jasper Moer in 1533, werd in 1958 verplaatst naar de Hervormde Maartenskerk, waar deze nu in de kerk staat opgesteld. Het trommelspeelwerk, gemaakt door Willem Wijnens rond 1733, is momenteel buiten gebruik.

In de westgevel van de toren bevindt zich een ruiterspel dat stamt uit 1654.

Terug naar alle projecten

Projectspecificaties

Adres
Gasthuisstraat 34, Zaltbommel
Werkzaamheden
leien, zink-koper-en-loodwerk
Type product
Samaca 55 leien 35x20cm, lood
Jaar van uitvoering
2007

De mogelijkheden voor uw woning bespreken met een expert?

Totaalpartner voor dak- & gevelbekleding
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram